Cerebrale angiografie

Interventionele radiologie wordt in de neurochirurgie toegepast voor de diagnose en soms behandeling van neurovasculaire aandoeningen. De vertebro- en kyfoplastie behoren ook tot het gebied van de interventioneel radioloog.

Wat is een interventionele neuroradioloog?

Interventionele radiologie is een groeiende specialiteit die zich voornamelijk bezighoudt met de behandeling van bloedvatenafwijkingen van de hersenen, het spinale kanaal, hoofd en halsregio. Deze behandeling voeren ze meestal uit via endovasculaire weg (via de bloedvaten) gebruikmakend van catheters en microcatheter technieken. Een interventionele neuroradioloog kan bloedvaten reduceren of zelf elimineren en herleiden tot normale structuren. Dit gebeurt bij aneurysma’s en vasculaire malformaties. Hiernaast kan hij ook de doorbloeding doen toenemen door bloedvaten te openen die vroegen door artheriosclerotische aantasting vernieuwd of geobstrueerd werden door een trombusvorming.

Door de vooruitgang in de computer technologie, die er voor zorgen dat de beeldbegeleiding bij het plaatsen van de katheters optimaal gebeurt en die de andere toestellen optimaliseren, zorgt ervoor dat de interventionele neuroradiologie een fenomenale groei kende in de laatste jaren.

Wie heeft er voordeel aan bij een interventionele neuroradioloog?

Een toenemend aantal patiënten die een afwijking of ziekte bezitten van de bloedvaten van de nek, hoofd of wervelzuil kunnen een behandeling krijgen via de bloedvaten zelf (=endovasculair).

Gekende en gebruikelijke technieken zijn dilatatie of angioplastie (=openen van een vernauwd bloedvat met een ballonnetje)  en de behandeling van aneurysmatische veranderingen in het hoofd.

Veel bloedvaten aandoeningen zijn complex en vereisen een combinatie van medische, chirurgische, en endovasculaire behandelingen vooraleer men een goede uitslag bekomt. Ons doel is de patiënt de beste en effectieve therapie aan te beiden met het minste risico. In sommige gevallen kan dit ook geen behandeling betekenen.

Patiënten die gekend zijn met afwijkingen en ziektes van deze regio worden steeds behandeld in nauwe samenwerking met de afdelingen neurologie, neurochirurgie en vasculaire chirurgie. Een wekelijkse discussie tussen deze disciplines is obligaat om tot een goede probleemoplossing van de patiënt te komen.